Gümüş Hakkında

Gümüşün Keşfi

Öncelikle gümüşün tarihine bakacak olursak, metal olarak keşfi M.Ö. altın ve bakırdan sonradır. Gümüş 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Gümüşün para için kullanılması 800'lerde başladı. Gümüş madeninin o dönemde Çinliler, Persler ve Türkler tarafından kullanıldığı anlaşılmaktadır. Gümüş madenlerinin parlaklığı, işlenme kolaylığı ve harcanan emek nedeniyle hala her türlü süs eşyası, ziynet eşyası ve takı yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.

Tarihteki Yeri

Sezar'ın zamanında Romalılar yaraları, yanıkları ve kesikleri tedavi etmek için kullandılar. Eski Yunan döneminde gümüşü su ve su bardaklarını mikroplardan arındırmak için kullanıyorlardı. Bu süre zarfında gümüş madenlerinin suyu saf tuttuğuna inanılıyordu. XII. ve XIII . Yüzyıllar içerisinde kullanımı yaygınlaşan gümüş madenleri Osmanlı Devleti'nde de önemli bir rol oynamıştır. Takılar Osmanlı'da günlük hayatta ev eşyasından kılıç süslerine kadar pek çok şekilde kullanılıyordu. Günümüzde gümüş halen sanayi, sağlık, fotoğrafçılık ve kuyumculuk gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Tıp Alanında Kullanımı

Güçlü mikrop öldürücü özelliği nedeniyle günümüzde tıpta kullanılan sargı, iltihap ilaçları gibi birçok sağlık ürününde gümüş içeren kimyasal maddeler kullanılır. Eski çağlarda da yine aynı şekilde çeşitli tedavi yöntemlerinde kullanılmıştır.

Gümüşün Yapısı ve Ayarı

Gümüş, yapısı gereği ışığı iyi yansıtan, dövülebilir, kısmen esnek bir metaldir. 1 gram gümüş yaklaşık 1 km uzunluğunda ince bir tel haline getirilebilir. Saf gümüşün oksitlenmesi kolay değildir ve iyi elektriksel ve termal iletkenliğe sahiptir. Ancak çok yumuşak olduğu için genellikle bakırla alaşımlandırılır ve kuyumculukta kullanılır.

Gümüş mozaik ise gümüş madeni uluslararası ölçekte olup, mozaiği binde bir sistemle hesaplanmaktadır. Yani som gümüş 1000 olarak kabul edilir. Ticari gümüş en az 999 para cezasıdır. 925 karat takı üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

925 ayar gümüşün takılarda yaygın olarak kullanılmasının sebebi ise 1000 ayar gümüşün dayanıklı olmaması, işlenmesinde ve kullanımında çeşitli problemler çıkmasıdır. Genellikle gümüş, bakır eklenerek sertleştirilir.

Gümüş ayarı, takılardaki gümüş oranı anlamına gelir, yani 925 ayar gümüş, %92,5 oranında gümüş içerir.

Periyodik tablodaki simgesi Ag olan gümüş, beyaz, parlak, değerli bir metal elementtir. İlk zamanlarda gümüş, bir ödeme aracı ve aynı zamanda mücevher olarak da kullanılıyordu. Gümüş, kolay şekillendirilmesi ve en iletken olması nedeniyle endüstride en çok talep gören metallerden biridir. Gümüşün MÖ 3100 yıllarında Mısırlılar tarafından, MÖ 2500 yıllarında ise Çinliler ve Persler tarafından kullanıldığı bilinmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.